søndag 31. oktober 2010

Alnaparken







Foto av Lars Åsmund



GIFTTØNNER VED ALNAELVA

På en tur langs Alnaelva oppdaget Hartivig Opsjøn, nestleder i Alna bydelsutvalg, utallige rustne tønner og digre bildekk både i elva og langsmed elvebredden. En av tønnene hadde påskriften "Sodium cyanide". Stoffet er bekreftet meget giftig av kjemisk institutt på Blindern. . Tønnene er tomme, men ingen vet om de inneholdt rester da de ble kastet der. Eventuelle giftstoffer kan ha seget ned i grunnen. Funnet ble gjort under nedre Kalbakkvei og nordover langs elva i retning Alnaparken. Stedet er et velkjent beverområde.
Etter at Opsjøn oppdaget forurensningen, tok han umiddelbart kontakt med SFT. Her ble han henvist videre til Oslo kommune, med begrunnelse at dette er et kommunalt ansvar. Kontakten med Oslo kommune startet i Helse- og velferdsetaten, som henviste videre til Vann- og avløpsetaten, som etter å ha sjekket saken henviste videre til Friluftsetaten og til Helse- og velferdsetaten - altså tilbake til start. Saken har dermed gått i ring i Oslo kommune.
Vann- og avløpsetaten har de siste ukene ryddet i Alnaelva, men de fraskriver seg ansvaret for alt som ligger langs elvebredden. Det aktuelle området er ikke ryddet, til tross for at det ligger 17 store bildekk i elva og 9 tønner i elva/på elvebredden. Avhengig av vannstanden i elva ligger avfallet vekselvis i elva eller langs bredden og er underlagt to etater!
Alnaelva er et fokusområde i "Miljøsone Groruddalen", som er et samarbeidsprosjekt mellom Miljøverndepartementet og Oslo kommune. Visjonen om at Alnaelva skal være ren, forplikter til handling i slike saker. Det er spesielt viktig at det blir gjort målinger av giftinnhold i grunnen rundt gamle fyllplasser.

http://www.sak.oslo.kommune.no/dok/Bys%5C2005%5CSFK%5C2005004950-114974.htm

Artig å lese; 9 tønner og 18 bildekk. Er hudrevis av hver. Og som dette bildet viser er ikke alle tønnene rustne selv på denne "gamle fyllplassen" i Alnaparken. Jeg vet ikke når det ble rustfrie tønner, men vil mene det er etter denne fyllplassen var stengt. Men et godt skriv om forholdene og forutsetningene for Alna. Bare å vente på bedre dager. De kommer forhåpentlivis mens det ennå er komuner her i landet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar