søndag 31. oktober 2010
Alnaparken
Foto av Lars Åsmund
GIFTTØNNER VED ALNAELVA
På en tur langs Alnaelva oppdaget Hartivig Opsjøn, nestleder i Alna bydelsutvalg, utallige rustne tønner og digre bildekk både i elva og langsmed elvebredden. En av tønnene hadde påskriften "Sodium cyanide". Stoffet er bekreftet meget giftig av kjemisk institutt på Blindern. . Tønnene er tomme, men ingen vet om de inneholdt rester da de ble kastet der. Eventuelle giftstoffer kan ha seget ned i grunnen. Funnet ble gjort under nedre Kalbakkvei og nordover langs elva i retning Alnaparken. Stedet er et velkjent beverområde.
Etter at Opsjøn oppdaget forurensningen, tok han umiddelbart kontakt med SFT. Her ble han henvist videre til Oslo kommune, med begrunnelse at dette er et kommunalt ansvar. Kontakten med Oslo kommune startet i Helse- og velferdsetaten, som henviste videre til Vann- og avløpsetaten, som etter å ha sjekket saken henviste videre til Friluftsetaten og til Helse- og velferdsetaten - altså tilbake til start. Saken har dermed gått i ring i Oslo kommune.
Vann- og avløpsetaten har de siste ukene ryddet i Alnaelva, men de fraskriver seg ansvaret for alt som ligger langs elvebredden. Det aktuelle området er ikke ryddet, til tross for at det ligger 17 store bildekk i elva og 9 tønner i elva/på elvebredden. Avhengig av vannstanden i elva ligger avfallet vekselvis i elva eller langs bredden og er underlagt to etater!
Alnaelva er et fokusområde i "Miljøsone Groruddalen", som er et samarbeidsprosjekt mellom Miljøverndepartementet og Oslo kommune. Visjonen om at Alnaelva skal være ren, forplikter til handling i slike saker. Det er spesielt viktig at det blir gjort målinger av giftinnhold i grunnen rundt gamle fyllplasser.
http://www.sak.oslo.kommune.no/dok/Bys%5C2005%5CSFK%5C2005004950-114974.htm
Artig å lese; 9 tønner og 18 bildekk. Er hudrevis av hver. Og som dette bildet viser er ikke alle tønnene rustne selv på denne "gamle fyllplassen" i Alnaparken. Jeg vet ikke når det ble rustfrie tønner, men vil mene det er etter denne fyllplassen var stengt. Men et godt skriv om forholdene og forutsetningene for Alna. Bare å vente på bedre dager. De kommer forhåpentlivis mens det ennå er komuner her i landet.
lørdag 30. oktober 2010
fredag 29. oktober 2010
Smalvollen
Foto av Lars Åsmund
Piggtråd
Er det ikke i 2010 innsikt gennerelt nok til å innse at et piggtråd gjerde ikke holder mennesker som VIL inn ute. Det er mennesket vi prater om, og jeg vil da mene, at den målgruppen som er uønsket ikke kan forhindres av noe gjerde overhodet. Om det gjelder tyveri, ramp eller innsikts interesse. Så det blir eventuelt uvitende dyr som blir plaget, de vet ikke bedre å vil prøve å hoppe over åkke-som.
Er ikke piggtråd noe primitivt? Har det plass i idealet sivilisasjon?
----------------------
Piggtråd vil ofte kunne forhindre lovlig ferdsel og kan da være forbudt etter friluftsloven. Det er imidlertid ikke generelt sett forbudt å bruke piggtråd i nabogjerde, men en rekke kommuner (f eks Nesodden i Akershus) har forbudt eller regulert dette med hjemmel i grannegjerdeloven av 5.5.1961 nr 2 § 5. Det er imidlertid ikke tillatt med piggtråd mot offentlig veg etter forskrift av 9.10.1969 gitt med hjemmel i vegloven.
Forbudt? neida, ikke overalt..
Hvorfor kan ikke piggtråd bare bli forbudt, er jo bare ondhet og smerte med det så da er det da vel ingen vits i å bruke det, dyr og mennesker blir skadetofte alvorlig skadet, hvorfor kan man ikke da ta i bruk et strømgjerdesom er mye snillere enn et kvasst pigggjerde, ..?
torsdag 28. oktober 2010
onsdag 27. oktober 2010
tirsdag 26. oktober 2010
mandag 25. oktober 2010
Smalvollen
søndag 24. oktober 2010
Svartdalsparken
lørdag 23. oktober 2010
fredag 22. oktober 2010
torsdag 21. oktober 2010
onsdag 20. oktober 2010
tirsdag 19. oktober 2010
Alnaparken
Foto av Lars Åsmund
Melkespann på dynga
Et stenkast Unna.
Kaggen ligger i dag mellom IKEA og store
industrianlegg i de sentrale deler av
Groruddalen. Kaggen er nevnt som husmannsplass
under Stubberud i 1771. Gården
ble fradelt som eget bruk i 1834. Kaggen var
den siste gården som drev husdyrhold i
Groruddalen, den siste kua ble sendt fra gården
i 1992.
http://www.byantikvaren.oslo.kommune.no/getfile.php/byantikvaren%20(BYA)/Internett%20(BYA)/Dokumenter/Publikasjoner_infoark/KMA_g%C3%A5rder_og_kulturlandskap.pdf
mandag 18. oktober 2010
søndag 17. oktober 2010
Smalvollen
Foto Lars Åsmund
Tvetenbekken
En av de mest skjulte perler. Solen skinner sjelden her.
-------------------
Turvei langs Tvetenbekken til Østmarka er ønsket. Turvei langs selve bekkeløpet fryktes å bli for vanskelig. Vi foreslår derfor en snarvei over Tveten gård, deretter langs bekken mot Trasop og Østmarka.
http://www.osloelveforum.no/htdocs/joomla15/index.php?option=com_content&view=article&id=18:alna-miljopark&catid=19:horingsuttalelser&Itemid=28
kart
http://www.etterstad.no/index.php?vis=alnanytt023
Vi har forsøkt å spore bekkene ved å følge dem i terrenget, men som sagt: Selv der de ikke går i rør kan dette være meget vanskelig. Stup, fosser, gjerder, vakthunder og vindfall bidrar alle til å hindre oss i å følge bekkene.
http://www.etterstad.no/index.php?vis=alnanytt015
Hellerudbekken
http://www.etterstad.no/index.php?vis=alnanytt010
lørdag 16. oktober 2010
fredag 15. oktober 2010
Alnaparken
torsdag 14. oktober 2010
Tittuten
Foto av Lars Åsmund
Tittutgrenda
Elva har klart å overleve ien trang passasje i et hardt presset bygge- og industriområde. Langs elvekanten er det bevart gråor-heggeskog. Frodig vegetasjon med skogstjerneblom, mjødurt og strutseving finner du i skogbunnen. Aller finest er den nordligste strekningen rett sør for der elva kommer ut av kulverten. Etter å ha vært kuet der nede under jorda i velen kilometer, formelig raser den nedover i et bredt strykparti med velvoksne oretrær på begge sider.
http://www.friluftsetaten.oslo.kommune.no/getfile.php/Friluftsetaten/Internett/Dokumenter/dokument/alnanaturen.pdf
onsdag 13. oktober 2010
Smalvollen
Foto av Lars Åsmund
Oslo ChemPark?
Skal Alnaelva og Groruddalen aldri få en pause fra Chemisk forsøpling? Her ved Smalvollen nord renner det daglig ut mer graverende forurensing. Alnaelva tar med seg det umiddelbare som er i dens flomvei ved høy vannføring, som gir rom til mer og ny forsøpling der den netopp har "renset". Må minne om at all denne dritten spyles rett ut mot hovedøya. Jeg er forbauset at det ikke er mer ramaskrik fra ymse hold her i byen. Har vi blitt totalt uinntreserte i oss selv eller hva feiler det oss? Eller vet vi bare ikke. Det skal jeg iallefall gjøre noe med. Mer om Alna Chempark senere.
Historiske Chempark
http://www.industrimuseum.no/bedrifter/alnachem_fabriker
tirsdag 12. oktober 2010
mandag 11. oktober 2010
Alnaparken
Foto av Lars Åsmund
Fang og slipp fri.
Denne tok jeg rett ovenfor ned-rennet til røra(kuverten) ved Nedre Kalbakkvei.
----------------
Alnaelva
Det var ørret og ferskvannsmusling i elva, noen sier kreps også. I blant ble det funnet en perle i en musling, og ivrige perlefiskere gjorde ende på muslingbestanden før forurensingen tok sitt. Men fisken kan vi snart få tilbake.
http://www.grohi.no/Akersdolen/2003/02/ad_2_03.html
søndag 10. oktober 2010
Tittuten
lørdag 9. oktober 2010
fredag 8. oktober 2010
torsdag 7. oktober 2010
onsdag 6. oktober 2010
Tittuten
Foto Lars Åsmund
Pica Pica
Skjæra har alltid vært min personlige favoritt i fugleriket. Her i nordre del av Tittuten, eller rettere Terminal delen av Tittuten er det ingen sti og helt vilt. Det nyter Skjærene godt av. Ble nærmest angrepet og følte meg som en inntrenger.
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=216
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Magpie
tirsdag 5. oktober 2010
Smalvollen
Foto Lars Åsmund
Alnaelva har små og store utfordringer, skulle like å sagt at alle er like viktige. Men spranget er så stort at her for meg synes de største først.
-----------
Alnaelva kan igjen bli vital byelv
Vann- og avløpsetaten (VAV) legger i dag frem idérapporten "Alna - en vandring med vann" som viser hvordan en kan gjenåpne Alnaelva hele veien fra marka til fjorden. En åpen elv vil bli en renere elv, og hele byen får et nytt positivt rekreasjonstilbud. Realiseres ideene vil hovedstaden på ny preges av to vitale byelver.
http://www.prosjekt-groruddalen.oslo.kommune.no/los_artikler/article27509-8256.html
mandag 4. oktober 2010
søndag 3. oktober 2010
Alnaparken
lørdag 2. oktober 2010
Tittuten
Foto Lars Åsmund
Private syndere.
Populært dumpingplass for folk som ikke rekker/ vet sin besøkelsestid hos Brobekk gjenbrukstasjon. Og, eller ikke kan klare kø ved travle dager. Trist kapitel.
---------
Et halvt stenkast unna.
Haraldrud gjenbruksstasjon og hageavfallsmottak (tidligere Brobekk gjenbruksstasjon) er gratis for private husholdninger.
Haraldrud gjenbruksstasjon og hageavfallsmottak, innkjøring fra Brobekkveien 87
Mandag-fredag kl. 07.30-19.30- Lørdag kl. 09.00-14.30
http://www.renovasjonsetaten.oslo.kommune.no/gjenbruksstasjoner_2/haraldrud_gjenbruksstasjon/
Lurer du på hvor du skal kaste søppelet ditt?
http://www.tbsas.no/aktuelt/20-avfallshandtering
fredag 1. oktober 2010
Smalvollen
Foto Lars Åsmund
Pcb sti.
Dette er overrenn fra Alnaelvas Værste fiende hva NY gifttilførsel angår. Mer om "disse" senere.
------------
På én av de undersøkte stasjonene, ved Smalvollveien, var PCB-nivåene høyere enn det som tidligere er registrert i Alna. Dette tyder på at tilførsel av PCB fortsatt er et problem i dette området. Dette vil vi følge opp.
http://www.klif.no/Aktuelt/Nyheter/2009/Juni-2009/Miljogiftjakt-i-Alna-og-Akerselva/
Andre aktive PCB-tilførsler finnes blant annet ved Loelva(Alnaelva).
Nedgraving av alt avfall fra NSB, inkl malingavfall og oljeavfall i fylling ved Alnaelva, spill av PCB-oljer.
PCB er trolig en av de miljøgiften det har vært forsket mest på i verden og skadevirkninger er veldokumentert. PCB kan blant annet gi redusert immunforsvar, skader på nervesystemet, leverskader, hudskader og reproduksjonsskader (nedsatt fruktbarhet, aborter og dødfødsler) hos mennesker og dyr. Kunnskapen om at giftene virker slik stammer fra observasjoner i forurensede områder de siste tiårene, og fra laboratorieforsøk der blant annet plankton, fisk, skilpadder, rotter og aper har blitt utsatt for ulike mengder av PCB. PCB inneholder spor av dioksiner og andre mer akutte gifter. I miljøet opptrer PCB oftest i samvirkning med en rekke andre miljøgifter. Den viktigste opptaksveien er via føden, men inhalering av damp med PCB eller opptak via huden er også mulig.
http://naturvernforbundet.no/cgi-bin/naturvern/imaker?id=89997
Abonner på:
Innlegg (Atom)