mandag 30. august 2010
søndag 29. august 2010
Tittuten
Foto Lars Åsmund
Det lekker olje i Alnaelva
Brannmannskaper og politi har uten hell forsøkt å lokalisere oljeutslippet i Alnaelva.
Brannvesen og politi søker fra Alnabruterminalen og oppover i Groruddalen, men har foreløpig ingen indikasjoner på hva som er kilden til utslippene.
- Det kan være en tank som lekker et sted, eller det kan være gravearbeider som har ført til hull på en ledning, men det blir bare gjetting. Utslippet er ikke voldsomt stort, men det kan jo bli mer dersom vi ikke finner ut hvor det kommer fra, sier Jøkling.
http://www.lokalavisen.no/nyheter/det-lekker-olje-i-alnaelva-1.4802654
Jeg vet hvor det lekker, de vet det nok også.
lørdag 28. august 2010
Smalvollen
Foto Lars Åsmund
Yngel i Smalvollen
Så fort det er et lengre opphold fra regn, og Alna får mer rent kildevann en gifter fra motorvei og industri. Nedsig over gamle dynger og oversvømt kloakk. Ser det ut som om livet kommer umiddelbart.
-----------------
4.1.1 Etablere et samordnet og tverrsektorielt innsats-program
“Miljøpakke Groruddalen” med hovedinnsats på følgende
områder:
Fullføre opprydding i og langs Alnaelva: fullføre sammenhengende
turvei langs hele Alna fra Oslofjorden til
Alnas kilder, inklusive sidevassdragene Fossumbekken
og Tokerudbekken. Åpne Alnsjøen og Breisjøen for
bading. Etablere bedre tilgjengelighet fra boligområdene
på begge sider av dalen til Alnaelva. Fisk tilbake
i Alnaelva.
http://www.byradsavdeling-for-miljo-og-samferdsel.oslo.kommune.no/getfile.php/Byr%C3%A5dsavdeling%20for%20milj%C3%B8%20og%20samferdsel/Internett/Dokumenter/bystyremelding/internt/04byoekologisk_program.pdf
torsdag 26. august 2010
onsdag 25. august 2010
tirsdag 24. august 2010
Tittuten
Foto Lars Åsmund
Tittutgrenda og Alnabruterminalen.
I Tittutgrenda, som ligger mellom Strømsveien og Terminalveien, danner Alna et hyggelig elvemiljø for mange av beboerne som her har tomtene sine helt ned til elvebredden. På den andre siden av elva, i det smale området opp mot Terminalveien, er det rene urskogen med frodig vegetasjon og rådyrspor i leira ned mot elveleiet.
http://www.etterstad.no/index.php?vis=alnanytt020
mandag 23. august 2010
Smalvollen
Foto Lars Åsmund
Piggtråd
Er det ikke i 2010 innsikt gennerelt nok til å innse at et piggtråd gjerde ikke holder mennesker som VIL inn ute. Det er mennesket vi prater om, og jeg vil da mene, at den målgruppen som er uønsket ikke kan forhindres av noe gjerde overhodet. Om det gjelder tyveri, ramp eller innsikts interesse. Så det blir eventuelt uvitende dyr som blir plaget, de vet ikke bedre å vil prøve å hoppe over åkke-som.
Er ikke piggtråd noe primitivt? Har det plass i idealet sivilisasjon?
----------------------
Piggtråd vil ofte kunne forhindre lovlig ferdsel og kan da være forbudt etter friluftsloven. Det er imidlertid ikke generelt sett forbudt å bruke piggtråd i nabogjerde, men en rekke kommuner (f eks Nesodden i Akershus) har forbudt eller regulert dette med hjemmel i grannegjerdeloven av 5.5.1961 nr 2 § 5. Det er imidlertid ikke tillatt med piggtråd mot offentlig veg etter forskrift av 9.10.1969 gitt med hjemmel i vegloven.
http://www.okokrim.no/aktuelt_arkiv/miljokrim/magasinet/2000-2-3/page3.html
Forbudt? neida, ikke overalt..
Hvorfor kan ikke piggtråd bare bli forbudt, er jo bare ondhet og smerte med det så da er det da vel ingen vits i å bruke det, dyr og mennesker blir skadet
ofte alvorlig skadet, hvorfor kan man ikke da ta i bruk et strømgjerde
som er mye snillere enn et kvasst pigggjerde, ..?
http://www.hunden.no/blogg/blogg.html?bid=2495&blid=15055
søndag 22. august 2010
Svartdalsparken
Foto Lars Åsmund
Svartskogen
Og Svartdalen, hvor mange av
byens folk kjenner den? I dybden svart og vill, i
høyden lys og mild. Bevar denne herlige natur,
sier Bryn Vels gamle formann i Gartnerbladet
for 1946. Begge våre bygartnere har uttalt seg i
samme retning, Svartskogen trenger ingen
forskjønnelse, den er herlig som den er, sier
bygartneren allerede i 1932. Skal Loelva ved
Svartdalen dele skjebne med, Akerselva? Nei,
la det herlige smil elva er, være uberørt i vakre
omgivelser.
http://www.histlag.pair.com/rv3_download.pdf
lørdag 21. august 2010
fredag 20. august 2010
Tittuten
Foto Lars Åsmund
Et døende tre
----------------------------
Industri imiterer natur
«Skal vi redde planeten må vi ikke bare omfavne treet, men også teknologien, « skriver framtidsforskeren Walter Truett Anderson, som tror at bare et samarbeid mellom natur, menneske og teknologi vil føre verden fremover. Industriell økologi kan være svaret på hvordan vi skal få til dette samarbeidet.
I vårt århundre har miljøarbeid handlet om å ta vare på naturen og begrense miljøødeleggelser og forurensning. I neste århundre vil det handle om å tilpasse all menneskelig atferd til økosystemenes bæreevne og utvikle mer ansvarlighet overfor miljøet. Overgangen fra det enkelte kaller «dinosaur-teknologi», altså dagens ressursslukende og forurensende teknologi, til en teknologi som ikke forurenser, er ett av flere tiltak i den retningen. En del bedrifter har allerede begynt å anvende noen av morgendagens produksjonsmetoder.
http://www.folkevett.no/tema/teknologi/industri-imiterer-natur/
torsdag 19. august 2010
Smalvollen
Foto Lars Åsmund
Er det noe spørsmål om bushen er levende? Vi ser ut til å unngå se mange organismers grunnleggende livsoppholds funksjoner.
-------------
Nå har jeg selv – i vitenskapens interesse, selvfølgelig - torturert et blad på en plante ved å benytte meg av en sigarettglo. Sakte lot jeg gloen brenne et hull i dens kronblad, og studerte omstendlig plantens reaksjoner. Kanskje var det bare innbildning, men jeg “hørte” da faktisk en slags pip som kunne minne om en “aaaaaaaau”, etterfulgt av en hvislende lyd. Så krympet bladet seg delvis sammen, som om det forsøkte å unngå heten det ble omslukt av. Deretter tror jeg det mistet bevisstheten. Bladet ble hengende “livløst” mens det dryppet en “tåre” ut av bladets ytterste spiss.
Kantene på hullet som min glo hadde frambragt, ble ganske raskt forherdet med noe brunt stoff som kanskje kan forbindes med en eller annen form for skorpe. Personlig antar jeg det var plantens eget vern mot videre skader.
Den sluttning jeg kan trekke ut i fra mitt eksperiment, er at: Jovisst, kan en plante utvise synlige tegn på følbar smerte!
http://ola22004.vgb.no/2009/05/12/jovisst-kan-planter-f%c3%b8le-smerte/
Plantenes hemmelige liv
en fascinerende beretning om de fysiske, følelsesmessige og åndelige forhold mellom planter og mennesker
http://bokelskere.no/9na/boksamling/398811/
onsdag 18. august 2010
Svartdalsparken
Foto Lars Åsmund
Byskogen Urskogen Svartdalesparken
Hvilke landskapstyper og hvilke naturelementer foretrekker byfolk når de skal være ute i sitt nærområdet? Undersøkelser i USA har vist at folk i Chicago foretrekker kontakt med natur, helst med innslag av vann, stier, og større trær. De likte løvtrær best, men plener ble ikke særlig godt likt. Også små naturområder med noen få trær ble likt.
http://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/rapport/2006/191.pdf
Så synd og spessielt at vi her i Norge, eller rettere de her i Norge som har tilgang til makt å bestemmer, ser ut til å klø i fingra etter å få hogd ned alle trær på argumentasjonen, det var "for?!" Stort. Og alle grøntområder ser ut til å bli plener. Gratulerer Groruddalsatsningen med å satse på parker. http://www.groruddalen.no/naa-satser-de-paa-parker.4781061-77747.html Plastikk lekeapparater er nok bra, men det kan på ingen måte måle seg mot et naturlig utfoldelses området.
tirsdag 17. august 2010
Alnaparken
Foto Lars Åsmund
At naturopplevelser har gunstige virkninger på folks helse kan forklares på flere måter. Vi ender ofte opp i en "arv eller miljødebatt" når vi møter resultater som det er referert til ovenfor. Når det gjelder vår tiltrekning til natur, siteres ofte Wilsons (1984) biofili-hypotese: at mennesket har en medfødt, emosjonell tiltrekning i retning av natur og andre organismer. Som alle andre arter har også mennesket utviklet seg i et naturmiljø.
http://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/rapport/2006/191.pdf
mandag 16. august 2010
Tittuten
søndag 15. august 2010
lørdag 14. august 2010
Tittuten
Foto Lars Åsmund
Ødegårdsbekken
Dette er begynnelsen på slutten for Ødegårdsbekken. Den renner her og ned en 15 meter in i Alna, midt i vakre Tittutgrenda. Gården er for lengst borte og elva ligger rør, totalt utvasket fra vårt landskap. Men disse 15 meterene er arven til oss. En liten påminnelse om et lite øde bruk i gamle Groruddalen. I dag er det vell ikke tvil om at det er ulovlig med kloakk direkte ut i vassdrag, men her henger iallefall toalettpapir i trærne 1-3 meter over rolig bekkføre. Er tydelig olje å se i vannet, og lukt av eter.
fredag 13. august 2010
Smalvollen
Foto Lars Åsmund
Grønn inntrenger?
Dette er en (ugress) plante som vokser og vokser, som du nesten ikke blir kvitt igjen. Vet ikke hva denne heter heller jeg da. Er så flink til det med flora. Nott. Men fine hvite blomster blir det på denne planten.
http://karins-sysler.blogspot.com/
torsdag 12. august 2010
Svartdalsparken
Foto Lars Åsmund
Svartskogen
Og Svartdalen, hvor mange av
byens folk kjenner den? I dybden svart og vill, i
høyden lys og mild. Bevar denne herlige natur,
sier Bryn Vels gamle formann i Gartnerbladet
for 1946. Begge våre bygartnere har uttalt seg i
samme retning, Svartskogen trenger ingen
forskjønnelse, den er herlig som den er, sier
bygartneren allerede i 1932. Skal Loelva ved
Svartdalen dele skjebne med, Akerselva? Nei,
la det herlige smil elva er, være uberørt i vakre
omgivelser.
http://www.histlag.pair.com/rv3_download.pdf
onsdag 11. august 2010
Alnaparken
Foto Lars Åsmund
Bever langs Alnaelva
Overasket finner jeg tannmerker som beviser det har vært bever her i flere år. I et område med ekstra store herjinger får også bikkja interesse for dette barkspisende dyret, hun har plukket opp ferske markeringer og sporer ivrig.
Jeg følger etter henne igjennom den tette urskogen langs elvebredden, etter løvet har sprunget vil elva være nesten usynlig fra stien igjennom det tette villniset.
Bikkja er veldig ivrig nå, selv om jeg ikke ser noen bever dam skjønner jeg vi er veldig nære. Det er bare mars måned og ennå ikke bånd tvang, men jeg setter på henne kobbelet for å holde følge og hindre henne i å jage.
Hun drar meg ivrig ned til et lite hull i torva et par meter opp fra elvebredden, med nesa godt plantet ned i åpningen forteller hun meg med hele kroppen at her er det.
Det er ingen tvil vi har funnet beverhytta.
http://alnaelva.1hund.com/#home
Desverre er dette fra 2005, og i dag kan det se ut som den er forsvunnet fra vassdraget vårt. Det er fortsatt spor overalt etter den, men de er ikke fra i år. Håper jeg tar feil.
tirsdag 10. august 2010
mandag 9. august 2010
Smalvollen
søndag 8. august 2010
lørdag 7. august 2010
Alnaparken
Foto Lars Åsmund
Alnaelva fylling backterie.
Alnaelva 5 år senere..
Trolig har det vært en gammel fyllplass ved Alnaparken, som i dag er tildekket av industribygg og parkeringsplasser. - Hvis det ligger en gammel fyllplass un
der her, hva mer kan man vente seg? Skal en avfinne seg med at det her ligger en tildekket, gammel fyllplass, som er en tikkende, om ikke bombe, så noe som gir jevnlig tilførsel av uvedkommende elementer, spør Stendal.
http://www.groruddalen.no/forurensning-i-alnaelva.250182-77747.html
fredag 6. august 2010
Tittuten
Foto Lars Åsmund
Breivollen
Her ved Tittutgrenda er det ikke lenger voller som beskrives av navnet. Men bratte skråninger satt opp av sultne tomt utnyttere. Her ser vi en ulempe ved dette, da et nedbørs avrenn fra industri/ parkeringsplass gir alt av gift, støv, asfalt, søppel, olje, bensin, sigaretter og mer fremmedelementer direkte avgang til Alnaelva. Er en liten asfalt haug en meter under bunn av Foto.
torsdag 5. august 2010
onsdag 4. august 2010
tirsdag 3. august 2010
Middelalderparken Oslo
Foto Lars Åsmund
Alnaelvas historiske Utløp
Alnaelva (også kalt Loelva) som kommer fra Alnsjøen i Lillomarka rant ut i Bjørvika der hvor vannspeilet er etablert i dag.
http://www.gamlebyenbeboerforening.com/Alnaelva-opp-i-dagen.html
mandag 2. august 2010
Abonner på:
Innlegg (Atom)